Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Epigénesis Electroclash_(álbum) Facultad_de_Ingeniería_Mecánica_y_Eléctrica_(UANL) Francisco_Bendezú_Prieto F.A.Bartlett Eric_Clapton_(album) Enrique_Ramírez Ermita_de_Nuestra_Señora_del_Castillo Ferrocarril_Castro_-_Traslavina Federico_Ramiro Francisco_Peguero El_Lisadero Epipocus_alvaradi Elf_(álbum) Eje_de_equilibrado Fitopatologias Estandarte_del_Ejercito_Nacional_de_Venezuela. Embalse_de_Béjar El_coche_de_pedales Elecciones_presidenciales_de_Mauritania_en_2003 Erythrodes_stenocentron Elvis_Presley_(album) Emiliano_Zuleta El_Anticristo_(película_de_1974) Ficus_speciosa Francisco_de_Rincon_(escultor) Estación_Rivera Facultad_de_Odontología_(UNAM) Estados_Unidos_del_Suroeste Estacion_de_Ronda_de_la_Comunicación_(Metro_de_Madrid) Francelos,_Ribadavia Final_Fantasy_III Expedición_Robinson_La_Isla_Vip_(reality_show) Expedición_británica_al_Everest_de_1924 Ferrothorn Eremorhax_magnus Frankfort_(Maine) El_día_que_Nietzsche_lloró FC_Politehnica_Timișoara Ferrerías Flann_O'Brien Exposicion_General_de_segunda_categoria_de_París_(1937) Flor_de_caliz Elgin_(Nebraska) Filosofía_jainista Formulación_débil El_Master_en_Derecho_Europeo Escáner_de_mano El_vino_de_la_fiesta_de_san_Martín Elecciones_italianas_al_Parlamento_Europeo_de_1994 Eucanthus_alutaceus Estación_de_Puerta_de_Atocha Escudo_de_Territorio_Antártico_Británico Festival_de_Fès_de_las_Músicas_Consagradas_del_Mundo Esteru

html map