Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Everglo Francesc_Aguilar_Villalonga Estacion_de_Malakoff_Plateau_de_Vanves El_Senor_de_los_Anillos_(juegos_de_rol) Erlinda_Cortés Eh,_eh_(nothing_else_I_can_say) El_Potrero_(Catamarca) Fosa_Peruano_Chilena Familia_Alba Federación_Peruana_de_Tennis Escala_sinóptica Externado_de_San_José Francisco_Javier_Venegas_marques_de_la_Reunion_y_de_Nueva_España Estadio_Balaídos Estacion_de_esquí_del_Morredero Francesco_Baiano Facultad_de_Quimica_e_Ingenieria_Química_de_la_Universidad_Nacional_Mayor_de_San_Marcos El_club_de_la_comedia El_pastor_Quijotiz El_muerto_y_ser_feliz_(película) Estancarbon Elena_de_Baviera Empire_Award Election_Special Eliseo_Álvarez-Arenas_Pacheco Erigonopsis_littoralis Esteban_Beltre Ferrocarril_Santander-Mediterráneo Elecciones_presidenciales_de_Estados_Unidos_de_1960 Ford_Kuga Eichhornia_azurea Festival_Internacional_de_Coros_Un_Mar_de_Voces Finalidad Estación_de_Casas_de_Millán Fontelo Elster_Blanco Estadio_Munhak Francois-Alphonse_Forel El_volcan_Chaiten Endogeneidad_(economía) Federacion_Costarricense_de_Futbol Estación_de_St._Erhard-Knutwil Fortuna_(estación_de_Ferrocarril_Suburbano) Fallo_de_segmentación El_Adonis Escuela_de_batalla Ezequiel_Chávez Federación_Internacional_de_Asociaciones_de_Apicultura Estación_de_Moyua Fernando_Manuel_de_Villena_y_Núñez_de_Lara Flor_de_abeja El_Galpón_(Metán) Franklin_(Luisiana) El_primer_siglo_después_de_Béatrice En_el_ultimo_lugar_del_mundo_(album)

html map