Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Tenoria The_Catholic_University_of_America Toyota_Celica_Twincam_Turbo Sucre_(estado,_Venezuela) Tamouz Trabia Saint_Andre-de-Vézines Saint-Eloi_(Quebec) Scinax_chiquitanus Sonata_para_piano_no._5_en_Sol_mayor_K._283_(Mozart) Suchousaurio Saint_Chamas Sidereus_Nuncius Siano Selenarctos_thibetanus Stachys_circinata Teletón_(Paraguay) Thundorf_in_Unterfranken Teoctist_Arapasu SuperBrawl_II Sección_desaparecidos Sergio_Aragoneses_Almeida San_Silvestre_de_Guzman The_Father_The_Son,_and_the_Holy_Guest_Star Sonny_(película) Saint_Pierre_la_Roche Television_del_Principado_de_Asturias_(TPA). Teatro_de_Ópera_y_Ballet_de_Odessa South_Park_Republican The_Melodians Segunda_División_Venezolana_2006_07 Seki_(ciudad) Sánchez_Lopez,_Lorenzo Scirtes_rivularis These_Humble_Machines Serie_303_de_Renfe Sascha_Imholz Tinambú_barreteado Sever Sinfonía_n_º_19_(Haydn) Sierra_de_los_Pedroches Top_Spin_3 Sobel Teorema_de_carmichael Senor_Oscuro_(El_Senor_de_los_Anillos) Tenshin_Shoden_Katori_Shintō-ryū Seminario_de_Valderas Saint_Aubin_du-Vieil-Evreux Sustantivos_propios Saint_Jean_de_Niost Séneca Thouars_sur_Arize Shuuko_Suzuhara Termas_imperiales_de_Tréveris Tamagallos

html map