Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cyclotoma_indiana Amplificacion_génica Alexander_(Kansas) Cultura_de_los_Paises_Bajos Dasyposoma_marmorata Dijon_Football_Cote_d'Or Código_de_las_XII_Tablas Cueva_de_Steinbrücken Aloe_Vera Aloe_catengiana Alvaro_de_Bazán_(F101) E._A._Thompson Demografia_de_la_Provincia_de_Santa_Fe Ed,_Edd_n_Eddy:_The_Mis-Edventures Dispositivo_periférico Distomischus_myuros Creeper_(virus) Dan_Lauria Dharapuram Dasylirion_acrotrichum Ecretteville_lès_Baons Crassula_impressa Daniel_Schneidermann Dobbins_(California) David_Thouless Discrepancia_energética_de_los_cien_milenios Distrito_de_Lari East_Honolulu_(Hawái) Distrito_de_Carapo Alfonso_Quesada_Ramírez Distrito_de_ayahuanco Converse_(desambiguación) Copa_Mundial_de_Futbol_de_1970 Division_Este_de_la_ABA Demografia_de_Montserrat Dionisio_Areopagita Darwin_Airline Alfa_Mensae Altaf_Raja Departamentos_de_Chile Alxasauridae Coptis_teetoides De_la_Terre_à_la_Lune Digenis_Akritas Copa_Toto Crateva_macrocarpa Córcega_del_Sur Dante's_Peak Distrito_de_San_Cristobal_de_Rajan Altamura Alexander_tcherepnine Distrito_de_Banos_del_Inca Cumbre_América_Latina,_El_Caribe_Union_Europea David_C_Jewitt Dentifrico

html map