Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

University_of_Miami Rostworovski Robert_Schwartzman Frans_Wilhelm_Odelmark Rhacodactylus_sarasinorum Reptiles_Ibéricos Gastronomia_de_Nicaragua Rio_das_Mortes Ruta_R245 Municipio_de_Lakeside_(condado_de_Aitkin,_Minnesota) GCE_Villaralbo_CF Utricularia_dichotoma Galindo_I_Aznarez Galeruca_mauritiana Ruta_Nacional_178_(Argentina) Rosa_Graciela_Castagnola_de_Fernández_Meijide VPPA S_A_M Romeo_Orlando_Vasquez_Velasquez Fundulus_olivaceus Iglesia_apostólica_de_la_fe_en_Cristo_Jesus,_A.R. Useras Ulvhild_Håkonsdotter Gaddpe Ulysses_(EP) VR_01 Gavin_MacLeod Futbol_Club_Internacional_de_Milán German_Gómez_de_la_Mata Up_(universidad) Gastón_V_de_Bearn S._N._Goenka Two_of_a_kind Iglesia_del_Senor_de_las_Misericordias_(Medellín) Urdazubi/Urdax Universidad_Trinity_Washington Inauguracion_presidencial_de_Lyndon_B_Johnson_en_1965 Ruta_Nacional_33 GE_Capital_Aviation_Services Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asuncion Ingrid_de_Suecia SO_20 Rey_Josías Técnica_alternativa Gabriel_Ogando Relaciones_Japón-Montenegro G-code Rubia_cruciata Reinita_pechinaranja Iglesia_de_San_Esteban_(Sograndio) Urban_Warfare Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_(Marinilla) Rezzo Iglesia_de_peregrinación_de_San_Juan_Nepomuceno Rokycany

html map