Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Díon Alfabeto_europeo_de_Voynich Discografia_de_A3Bandas Distrito_de_San_Rafael Economía_de_Madrid Cyrena_arctata Cristobal_Parralo Dilophosauridae Decreto Cyanotis_zebrina E181 Derrick_Dial Denver_Sundowns Dasht-e_Kavir Alfred_Hajós Distrito_del_Magdalena_Caldense Declaración_de_los_46 Dariusz_Kubicki Doxorrubicina Distrito_de_Hualmay Departamento_del_Valle_del_Cauca César_Fuentes Copa_America_de_hockey_sobre_patines_masculina_de_2008 Drypis Copa_Perú_2005 Daniza_Mastilovic Diporidium Dachungosaurus Aleuroclava_terminaliae Diócesis_de_Portalegre-Castelo_Branco Cromosomopatía EX_302 Don_Luis_de_Gongora Allapoderus_celebicus Directiva_relativa_a_la_concesion_de_licencias_comercializacion_uso_y_control_en_la_Union_Europea_de_los_productos_fitofarmaceuticos_en_su_forma_comercial Doctorado_en_Derecho_en_Chile Daniela_Dessi Alianza_de_los_doce Davy_Arnaud Alianza_Bizantino-Mongola Dactylophyllum Daegu_Futbol_Club Dicladispa_caffra Aljama_Sarracena_de_la_Villa_de_Altura Ediciones_la_Cupula Diogenes_Lotero Dorset_Downs Debate_natura-nurtura Cordovin_(La_Rioja) Disenchanted Cristina_Narbona Dogones Copa_Africana_de_Naciones_1965 Dario_(hijo_de_Jerjes_I) Dirección_de_Investigación_Criminal_(DIJIN)

html map