Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cucurbita_maxima Dornier_Do-317 Derrames_de_petroleo Denis_Phipps Ecole_des_Hautes_Etudes_Commerciales Día_de_la_Soberanía_Nacional Demografía_de_la_Republica_Democratica_del_Congo Copa_del_Rey_de_fútbol_1997/98 Alien_(serie_filmica) Deportivo_Cali_-_Divisiones_Menores Alvaro_Yánez_Bianchi Decumbente END7 Desargues Croacia_durante_la_union_con_Hungria Distrito_de_Besancon Alexsandr_Dyachenko Direction_generale_de_la_securite_exterieure Drácula_(pelicula_de_1931/II) Alfonso_Sanchez_Arteche David_Beck Daniel_T._Barry Distrito_electoral_de_Webster_(condado_de_Hitchcock,_Nebraska) Distrito_de_Mannar Ctrl+Alt+Supr Dwight_Phillips Alyssum_pyrenaicum David_Safier Amphicoma_corniculata Diabrotica_piceolimbata Cronicas,_Vol_I. David_Wolffsohn Daventry E_business Ama_no-Iwato Daniel_Buren Dracula,_Father_and_Son Dimayor_2008 Dinastía_Pahlaví EPUB3 Crisis_de_los_submarinos_''fantasmas'' Doble_hacha Daniel_Sánchez Corryocactus_gracilis Código_de_referencia_aeroportuario Doble_Vinculo Alexander_Bereznyak Dalea_comosa Deison_Méndez Duvall_(Washington) Datos_insuficientes Aloctona Cymbidium_pictum Critico_de_cine Dorcus_reichei_blanchardi

html map