Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Bharatvarsha Bhagavata_puraṇá Canal_Antigua Burkina_Faso_en_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Bouillac_(Tarn_y_Garona) Catalogo_Scott Batalla_de_Burdigala Carpus Buklaris Broken/Ꝩ Caligula_(pelicula) Castillo_de_cardete Caneros_de_Zacatepetl Cesar_Juarros_y_Ortega Blood_sugar_sex_magik Ceratogyne_obionoides Calería Bifurcacion_(rio) Carnosaurios Batiki Bambusa_pubescens Celimo_Polo Censo_chileno_de_2022 Castilleja_integrifolia Catherine_Samba-Panza Canton_de_Perpinán_1 Bedford_(Iowa) Categoria_de_conjuntos_preordenados Carlos_V_a_caballo_en_Muhlberg Cascabel_(revista) Año_1581 Baljash Barbudo_de_garganta_azul Cancionero_para_ninos_sin_fe Caesalpinia_pulcherrima CB_Illescas_Urban_CLM Cabo_San_Agustín Capitan_General_del_Mar_Océano_y_Costas_de_Andalucía Bill_Moggridge Años_680_a_C Batalla_de_Cagancha Cattleya_leeana Catedral_de_Melo Castillo_de_Cloux Castillo_de_los_Condes_de_Gante Begonia_rubricaulis Carreteras_de_Chile Bregalnica CLAS-Cajastur Calle_del_Aire_(Cartagena) Campeonato_Brasileiro_Série_C Calzada_de_Calatrava Bárcena_de_Cicero Cabo_Blanco_(Oregon) Brisíngidos

html map