Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Uni-President_7-Eleven_Lions GMC_CCKW Ron_Arad_Architects Ricardo_Pérez Municipio_de_Owen_(condado_de_Dallas,_Arkansas) Municipio_de_Campbell_No._1_(condado_de_Greene,_Misuri) George_Gaynes Twentynine_Palms_Highway Universitat_de_Valencia Robert_Adamson_(actor) Religion_en_Andalucia Muros_Largos Trevões Universidad_de_Passau Inglaterra_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1998 Türkiye_1._Basketbol_Ligi Inscripciones Fuera_de_línea Glitz_and_glamour Genista_lanata Inmigración_boliviana_en_España Iglesia_Evangelica_de_Marin Giving_You_Up Frente_Patriótico_Dabalorivhuwa General_Guemes_(departamento) Gancho_del_hueso_ganchoso Municipio_de_Richmond_(condado_de_McHenry,_Illinois) Richard_Alpert_(Doctor) Fundacion_Linux USS_Siluro_(SS-339) Rio_Tym Municipio_de_Cincinnati Municipio_de_Cedar_Creek_(condado_de_Wexford,_Míchigan) Una_aventura_llamada_menudo Rouilly Gliese_209 Rio_Saímes G._P._de_Llodio Rusia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_invierno_de_1998 Gabbeh_(alfombra) Giuseppe_Canevaro,_duque_de_Zoagli Ryan_David_Leaf Uriburu Municipio_de_Salem_(condado_de_Turner,_Dakota_del_Sur) USS_Saratoga_(ACR-2) Robert_J._Wilke Robert_Bontine_Cunninghame_Graham Rhagodoca_ugandana Geranium_robertianum_var._atropurpureum Municipio_de_Cannon_(condado_de_Kittson,_Minnesota) Glos University_Park_(Florida) Fundadores_(Monterrey_Metro) UFC_Fight_Night:_Evans_vs._Salmon Municipio_de_Blue_Rock_(condado_de_Muskingum,_Ohio)

html map