Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Sapphire_Trollzawa Tain_bo_Cualnge Sean_Combs Takirari Submarinos_Tipo_201 Seleccion_de_fútbol_de_Kham San_Clemente_(Córdoba) Senecio_adenotrichius Sobrebarbote Somerondón Storm_Front Tenosique Tierra,_la_pelicula_de_nuestro_planeta Threnetes_leucurus Shintaro_Ishihara Scyphogyne Sacudida_hipnagógica Saniashi Salvia_linnaei Saint_Alban-de-Montbel Sordedad Stephane Sylvia_subcaerulea Teusaquillo Secure_shell Springwater_Hamlet_(Nueva_York) Sábado_(película) Star_Wars:_The_Clone_Wars_(serie_de_television_de_2003) Terry_Dischinger Sö_34 Salomon_Jara_Cruz Trans._Cambridge_Philos._Soc. Serie_A_1980_81 Sergei_Vasílievich_Avdeyev THC_(revista) Tolazamida Sucre_(departamento,_Colombia) Teoría_de_la_generación_espontanea Sceloenopla_cassidiformis Saint_Jean-le-Blanc_(Loiret) Segunda_División_de_Espana_1948/49 Terremoto_de_Belén_de_1966 The_Ballad_of_Gay_Tony San_Ramón Sísifo_(Tiziano) Santiago_Méndez_Vigo_y_García_de_San_Pedro Shlomo_mintz TECHO_(organizacion) Sergio_Penagos_Garcia Snaefellsnes_og_Hnappadalssysla_(condado) Tanta_Fatiga_por_el_Tesoro The_Labours_of_Hercules Saint-Geniès Serguéi_Semak Sustitucion_electrofílica_aromática

html map