Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Gráficos_conceptuales Horacio_Salgan Monasterio_de_Santa_María_de_Lillet Apertura_de_peon_de_dama Hombre_Lobo:_la_maldicion Antiseptica Mosquito_tigre Apilamiento Avesnes_en-Saosnois Mr._A-Z_(2005) Holanda_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lillehammer_1994 Hastinápura Hampton_Beach Holiday_Pocono_(Pensilvania) Moises_Cabello Asociación_de_Atletismo_de_Norteamerica_Centroamérica_y_el_Caribe Monte_Barren Apunte_contable Helicteropsis_perrieri Miquel_Quetglas_i_Bauzà Huacos Hieronyma_mattogrossensis Aureliano_Blanquet ITM_Cup Gringo_Torres Mm_c_d_a. Arp2_3 Arundinaria_megalothyrsa Arabe_clasico I_am_me Aranceles Archidiocesis_de_Santiago_de_Cuba Asacr Anjaam Hariota_swartziana Mordella_apicalis_jatayensis Mother's_Milks HSM1 Anthelephila_philippinenis Australinocreagris_texana Gyumaoh Aurangzeb Monneren Herman_Nunez Guerra_de_Secesión_Norteamericana Autovía_A_57 Moi_même_Moitie Mormes Hymenogyne Guerras_Iliricas Avenida_Ferry_(PATCO) Arthur_Liebehenschel Historia_del_Rey_Transparente Aposicion Guayanilla_(Guayanilla)

html map