Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Botryonopa_nobilis Beneficio_económico Besòs Benito_Juarez_(Distrito_Federal) Cardot Bernard_Pollard Carmen_Yazalde Cardamine_micrantha Busso C_K_Spreng CIPO-Ricardo_Flores_Magon Broth. Casa_de_los_urbina Barata_Ribeiro Caledonia_(Misuri) Cabañaquinta Campo_de_Tiro_de_Pekín Beato_Angélico Caazapá Benito_nacif_hernandez Barrios_pobres Barrio_Santa_Cruz Bunny_chow Bajo_Belgrano_(album_de_Spinetta_Jade) Baz_luhrmann Catedral_de_Nuestra_Señora_(Antwerp) Carnaval_de_Papalotla_de_Xicohtencatl_(Tlaxcala_Mexico) Campeonato_de_Apertura_de_la_Asociación_de_Football_de_Santiago_1931 Bulbophyllum_falcatum_var._bufo Barrio_de_Bobadilla_(Granada) Carlos_Urruty Catedral_de_la_Inmaculada_Concepcion_de_Pasig Boldu_chilensis Bain_de_Bretagne Barrington_(Nuevo_Hampshire) Barcelona_World_Race Biorregionalismo Celadilla_Sotobrín Castillo_de_San_Juan_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Casa_consistorial_de_lugo Broadway–Calle_Lafayette_(linea_de_la_6_Avenida) Bolos_tres_tablones Bernardo_Atorrasagastegui_Ordonez Bernard_Garnier Buncrana Castañu Carruco Barón_Howe_de_Aberavon Badoh_negro Blanca_de_Montferrato Borborygmus Batalla_de_beaugency Bubulcus Catedra_Miguel_Sanchez-Mazas Belmopan_Bandits

html map