Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.quisquam.w-malzenstwo.boleslawiec.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.repetita.w-malzenstwo.boleslawiec.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.w-malzenstwo.boleslawiec.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Tintín_y_el_misterio_del_Toison_de_Oro Standing_in_the_Way_of_Control_(cancion) Tiago_Luís_Martins Síndrome_de_Wiskott_Aldrich San_Ildefonso_de_Atapas Serie_A_1999_00 The_Carter_Family Teoria_de_la_Inversion_en_Partidos_Politicos_de_Ferguson The_Front_Page_(película_de_1931) Shock_septicémico Soufflenheim Sin_vergüenza_(Chilevisión) Segunda_generacion_Pokemon Tiburón_del_futuro Templo_de_Eshmún The_Dagger_of_Amon_Ra Torregrosa_(historietista) Shunt Schismatogobius_deraniyagalai Salvador_Espriú Torneo_de_balonmano_masculino_en_los_Juegos_Olímpicos_de_la_Juventud_Singapur_2010 San_Ramón_(Lerida) Sindrome_de_Degos Speedy_Gonzales:_Aztec_Adventure Saco_de_dormir Saint_Jean_de-la-Léqueraye Sierras_Subbeticas Tiluchí_estriado Tiberio_Claudio_Nerón_(pretor) Teodoro_Schmidt_(desambiguación) Soberanía_de_las_Islas_Malvinas Teoria_de_las_catastrofes Semión_Novgorodov Servicio_de_Informaciones_Policía_de_Santa_Fe Sindrome_de_dolor_regional_complejo Sinfonia_n.º_6_(Beethoven) T_36_Halcon Schwertmannita Santo_Tomás_y_un_donante_(Ambrosius_Benson) Solar_(banda) Suecia_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_1998 Tana_Umaga Timothy_Peña Theodora_(Händel) Stereo_Skateboards Swimming_World_Magazine Tabebuia_donnell-smithii Spanish_Fly_(película) Sable_corvo_de_José_de_San_Martín Tilly_sur-Meuse Super_10 Torneo_femenino_de_voleibol_en_los_Juegos_Bolivarianos_de_2013 Saint-Denis-du-Behelan Saint-Clément_(Ardèche) Socialdemocracia_nórdica

html map