Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Islas_y_areas_protegidas_del_Golfo_de_California Joan-Francesc_Mira Ley_del_Suelo_de_España KV_Courtrai José_Pablo_Quirós_Quirós Lewis_Urry José_Vidal Las_Termopilas J_J._Johnson Isla_Cockatoo_(Nueva_Gales_del_Sur) Jesús_Antonio_De_la_Cruz Juan_Manuel_Corzo Leo_Geyr_von_Schweppenburg Jose_Francisco_Correa_de_Serra Judas_Iscariot K.L.M._Royal_Dutch_Airlines Judith_Westphalen_1922-1976 La_Bana_(Leon) Lago_Saad Krazy_Kart_Racing It_was_a_good_day Ligue_de_Football_de_la_Guyane_Française Jordi_Bosch Iuno Linea_A4_(Cordoba) Ionia_(Míchigan) Ley_Le_Chapelier Isla_Moreno Lauteraarhorn Instituto_de_Matemáticas_Aplicadas_Keldysh Juan_Pedro_Esnaola Ley_de_Asociaciones_Politicas Joaquín_García_Monge Joseph_Bowie Juan_Alfonso_Perez_de_Guzmán_(1342-1396) La_Boissière_des_Landes Joaquim_M._Folch_i_Torres Leanne_Smith Juan_José_García José_Antonio_Muñoz_(historietista) Lewiston_(Idaho) La_Ferte-Alais Laura_Carli Lafresguimont-Saint-Martin Lista_de_Martínez_Companon Jon_Favreau(direcctor) John_Glover_Roberts_Jr. Juan_José_Roson_Pérez Liga_Nacional_de_Ascenso_(Panama) Interaccion_nuclear_débil Isabel_II_(de_Gran_Bretana) InterBase Linea_M_115_(Área_de_Malaga) Jose_Quezada_Macchiavello JPMorgan_Chase

html map