Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

East_Greenbush_(aldea) Daijirou_Furuta Alejandro_Mašin Ales_Chvalosvsky Distrito_de_puquio Altamira_(Colombia) DB David_Muñoz_(cineasta) Corbonod Deyá David_Márquez Cysticercus_bovis Curriculo Algarrobo_judio Copa_mundial_de_criquet_de_1992 Amnesia_(película) Duquesa_de_Riánsares Crocus_siculus Edad_mamífero_Platense David_González_(futbolista_suizo) Demografia_de_Swazilandia Alexis_Márquez_Rodríguez Domingo_Hernandez_de_Maceras Cronica_(diario_Chile) Dactylispa_fulvifrons Departamento_de_Ancash Eads_(Colorado) Corporacion_Club_Deportivo_Universidad_de_Concepción Crinum_conicum Distrito_electoral_26_(condado_de_Monroe,_Illinois) Alta_Ribagorça_/_Alta_Ribagorza Corydon_(Indiana) Cotyledon_gibbiflora Alternaria_carthami Cotes-d’Armor Allocharopa_tarravillensis Copa_de_Oro_Eva_Perón Disciplina_académica Depresión_Intrabetica Cárcel Culex_aikenii Amd_k5 Dortmannia_collina Distrito_de_chongwen Cop_Land Almàciga ETSI_Agrónomos Alteridad Cyclommatus_maitlandi Dăng_dan_cung Desmond_Fa'aisuaso Edificio_Punta_Divisadero Echinocactus_parviflorus Dakar_(Senegal) Crocidura_nimbae

html map