Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Carlos_Jose_Kletnicki Blanco_(Censo_de_los_EE.UU.) Casa_Museo_Guayasamín_de_Cáceres Capitulacion_de_Zaragoza Ceca_de_Turiaso Carica_posopora Carl_Herlitz Carlos_Bazán Becerro Catedral_de_Palma Catedral_de_Nuestra_Señora_de_la_Pobreza_de_Pereira Cañada_de_Calatrava Bromuro_de_sodio Bridget_Marquardt Carmen_Casco_de_Lara_Castro Casa_de_corredor Bobby_Smith_(baloncestista) Barba_Roja_(serie_de_1997) Barao_de_cotegipe Buchheim Cañavate Cetanaje CTVA Bournainville_Faverolles Carbomer Ceorl Carismaticos Canciones_de_música_tradicional Beatriz_(martir) Banco_de_pagos_internacionales Castillo_de_Estivel Chabaneau Brahmanas_páti Campillos Canton_de_Durban_Corbieres Biscutella_valentina_var._montenegrina Bouret_sur_Canche Broken_id_1775050 Banda_Bassotti Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_2006 Birr_(Argovia) Cereus_procumbens CH-147D_Chinook Carlos_Lopez_Otín Borregos_Salvajes,_Campus_Monterrey Big_Water_(Utah) Calle_Houston_(linea_de_la_7_Avenida–Broadway) Carita_Pintada Boyer_Ramírez_Arcadio Canthigaster_jactator Becker Billete_falsificado Campylopetalum Carex_glauca Capitulos_de_Gantz

html map