Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Los_Viajes_de_Clovis_Dardentor Mamakating_(Nueva_York) Mangabeye_del_río_Sanje Raión_de_Shepetivka Mando_Aereo_de_Educacion_y_Formación Gonioctena_gobanzi Micromeria_douglasii Mappō Línea_37_(EMT_Málaga) Lugar_geometrico Marqués_de_Villuma Lonicera_sp Línea_151_(Interurbanos_Madrid) M._S._T. Prisión_política Mensaje_de_texto Lucerne_(Misuri) Química_analítica_cuantitativa Luise_Danz Primera_Division_de_España_1944/45 Prospekt_de_Moscú_(Kiev) Puente_sumergible Mandolino Presidente_de_la_Taiwan Miguel_Ángel_Poduje_Sapiaín Príncipe_Hermann_von_Pückler_Muskau Maria_del_Socorro_Blanc_Ruiz Maximiliano_Alvares Gran_Exposicion Michel-Richard_Delalande Radek_Sirl Luis_"Huevo"_Pena M_John_Harrison Meiko_Kaji Marlin Quercus_lanceolata Menaza Marcus_Norris Melanterita Los_Brincos Memorización Rebecca_Rambal Línea_B3_(AUVASA) Loricariichthys_microdon Mendel_el_de_los_libros Rascahojas_crestada Gominhaes Grand_Central_Calle_42_(línea_Flushing) Luna_(álbum_de_José_Maria_Cano) Lye Provincia_de_Duzce Raquel_Senoret Mar_de_Yatsushiro Mariano_Merceron Golfo_de_botnia

html map