Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rosa_de_Melancolía Unión_Nacional_de_Mujeres_Guatemaltecas Iglesia_de_San_Lorenzo_(Potosí) Ungido Rouillac Ruta_Estatal_de_Alabama_67 Galeria_de_la_Academia_de_Venecia Río_pando Río_Litavka G_8+5 Rudolfo_Anaya Fundacion_para_el_fomento_de_la_Donación_Altruista_de_Organos_para_Trasplantes,_Tejidos,_Sangre,_Plasma_y_Medula_Ósea,_Educación_para_la_Salud_y_Cooperación_Internacional Fundacion_eclesiástica Fuquay-Varina Técnicas_surrealistas Rosa_'Evelyn' USS_Clark_(FFG-11) Robert_Kurz Françoise_Giroud Resolución_155_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Ronda_(Carolina_del_Norte) Universidad_católica Inocentes Inseminacion_artificial_con_donante_anonimo Rio_Yata Municipio_Zamora Municipio_de_Rosedale_(condado_de_Clark,_Dakota_del_Sur) Universiteit_Utrecht Rivulus_erberi Municipio_de_Ridgway_(condado_de_Elk,_Pensilvania) VG_Lista Universidad_Autónoma_de_Madrid Trimeria Ribeira_de_Nisa Iglesia_de_San_Juan_Bautista_(desambiguación) Rio_Torrens Rene_Drucker_Colín Roques_de_Anaga Richard_Z_Kruspe SEFOR Iglesia_de_la_Merced_(desambiguacion) Renato_Rosaldo Fuerte_del_Espíritu_Santo_del_Catiray Rockwell_aim-65 GJ_81 Imputacion_(derecho) Unión_Republicana_Autonomista_de_Valencia Municipio_de_Bushkill_(condado_de_Northampton,_Pensilvania) Musculo_tensor_del_velo_del_paladar Municipio_de_Ada_(condado_de_Kent,_Míchigan) Municipio_de_Prussia Rhys_Chatham Robert_Balboa Gilson_do_Amaral Municipio_de_Sugar_Creek_(condado_de_Shelby,_Indiana)

html map