Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Guillermo_Billinghurst_Angulo Axis_Alabama Andrés_Eloy_Martínez_Rojas Historia_de_los_judios_en_Hungría Icnologia Astenolito Anacardium_kuhlmannianum Avenida_Triunvirato Anatomia_de_un_asesinato Antoní_Cumella Historia_de_las_misiones_jesuíticas_del_Guayrá_Itatín_Paraná_Tape,_Uruguay_y_de_los_guaycurúes Asociación_para_la_defensa_ecológica_de_galicia Gustavo_Gustavsson_de_Vasaborg Avispa_marina Antimicótica Aspres_sur_Buech Hunedoara Arbacegui_Guerricáiz Hongcun Hebe_de_Bonafini Andorra_(municipio) Gérard-Daniel_Westendorp Aoc_klevener_de_heiligenstein Atastagoní Angel_L_Cabrera Atari_XG-1 Mu_Pegasi Mohammad Haubstadt_(Indiana) Heladera Mirinay Hermaeophaga_flavitarsa Mosquitero_ibérico Homero_y_Apu Andy_Kindler Häyhä Mudéjar_aragonés Miquel_de_Palol_i_Muntanyola Hechura_de_Arda Idioma_sipacapense ITPAJD Anagallis_arvensis_subsp_foemina Hacienda_de_Chicomocelo Andréi_Bogolyubski Hexagrama_51 Arescus_histrio Hau_Lung_pin Análisis_de_coste_beneficio Hemorragia_intracraneal Andrea_da_Pontedera Aslinux_desktop Arctophila_fulva Anticuerpo_monoclonal Higinio Huaso

html map