Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Pembroke_College_Cambridge Patrimonio_de_la_Humanidad_en_Sri_Lanka Partido_Socialista_Autentico_(Argentina) Partido_de_Berazategui Papel_Moneda Niño_de_Turkana Plan_A Paco_Casal Paus NaClO4 Nkole Pico_de_Peñalara Panjabí Parque_natural_de_somiedo Parigne_l'Evêque Paramesvar_(sultán) Ottenhöfen_im_Schwarzwald Paciente_HM Pennsylvania_Avenue Northern_Sun_Conferencia_Intercollegiate Palmeros_de_chacao Philip_Galle Playa_Grande_(Argentina) Nyckelharpa Pedro_de_silva Nacionalismo_asturiano Papaver_rhoeas_var._caudatifolium Peperomia_goetzeana Oxido_de_hidrogeno Ni_puedo_ni_quiero Noe_Padron_Gonzalez Nikko_Toshō_gu Pietrabbondante Pimela_kitengo Pico_Ibn_Sina Oreca Mínimo_relativo Pedro_I_de_Aragon Plan_B_Entertainment Peninsula_arabiga Peter_Altmaier Nanette_Lepore Paradoja_del_abogado Oileus_hexangularis Pedro_Belluga Nepenthes_attenboroughii Plantes_recueillies_pendant_le_voyage_des_Russes_autour_du_monde Nestor_productus Partido_Panucraniano_Rodina Partido_Popular_Croata Opuntia_pseudo-udonis New_Lebanon_(Ohio) Osteocephalus_buckleyi Números_primos_entre_si Oscar_Freire_Gomez

html map