Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Borja_(Aragon) Bignicourt-sur-Saulx Burnside_(Wisconsin) Bad_Boy_(canción_de_Cascada) Brachypodium_macropodum Bayenghem_lès_eperlecques Caricina_teretiuscula Cañitas Bollingen_Foundation Boreadas Barrio_de_Ayora Carreño Big_Spring Broadcast_Film_Critics_Association Carlos_Mina_Zambrano Bloqueo_anglo-francés_del_Rio_de_la_Plata Campo_de_Montiel Cauquén_magallánico Briceno Bailleul-les-Pernes Beneficiado_eclesiástico Barrio_obrero_(asunción) Bronces_de_Riace Campeonato_Mundial_de_Gimnasia Caso_marbury_contra_madison Calle_50_(linea_de_la_7ª_Avenida_Broadway) Brotogeris_cyanoptera Carlo_Garbieri Camara_x_aculeata_f_varia_Kuntze CMX Catita Chancillería_de_Valladolid Caso_espionaje_de_Chile_en_el_Perú,_1979 Bolivar_(Nueva_York) Babilonico Benito_Soto Calentamiento Carmelo_Ambrosio_Robledo Bases_de_Cotización Cephalanthera_royleana Batalla_de_Rueda Besiktas_JK Carex_gracilis_subsp_corynophora Bulbuente Capitulos_de_Betty_Atómica CDPH Caseola_floridana Bomberman_'93 Bourg-Achard Bernabe_apóstol Brian_Portrait_of_a_Dog Campeonato_de_Primera_División_1962_(Argentina) Borough_de_Bristol_Bay Catita Better_The_Devil_You_Know

html map