Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Hypsopanchax_jobaerti Mision_de_San_Francisco_de_Asís_del_Valle_de_Tilaco Monoescutinos Héctor_Hugo_Olivares_Ventura Ibn_al_Arabi Historia_de_Bruselas Horcajuelo_de_la_Sierra Gémini Monasterio_de_Santa_María_de_Serrateix Habituar Humanismo_integral Arraya_2 Armada_Boliviana Hasta_lueguito_cerebrito Antonio_Fernández_Benítez Archdale Ministerio Helmet_mounted_display Homer_Badman Harry_el_Sucio Antonio_Paso_y_Cano Análisis_de_frecuencias Atragene_tianschanica Ano_1620 Hohenheim_(desambiguacion) Hősok_tere HD_45081 Gruž Mimosa_alata Helianthemum_leptophyllum_subsp_almeriense Movimiento_de_Santidad Heniochus_varius Grupo_Municipal_de_Arqueología_de_San_Fernando Molestia Antonio_Rodríguez_Basulto Idioma_danés Harpalinus Azanza_garckeana Annali_del_Museo_Imperiale_di_Fisica_e_Storia_Naturale_di_Firenze Guardacaminos_rastrojero Mons_en-Montois Avenida_Church_(línea_Brighton) Arteriolas_rectas Antonio_Patricio_de_Alcalá_Centeno Montferrer_i_Castellbò_(Lérida) Hemiancistrus_macrops Hal-hel Augusto_cesar_sandino Huracan_Andres_(2009) Iberis_sampaiana Monachoda_latissima Miski_Mayo Montbellet Arrancacepas_(Cuenca) Humberto_Sosa

html map