Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Los_Dynamite_(banda) Lobado,_Los_Corrales Microsoft_DNS Quioto Loule Radén Radio_Tripoli Luxilus_cardinalis Proto Miedo_(película) Regex Quantum_theory Puerto_Carreno Luis_Zacarías Malus_domestica_var._asiatica Michael_Orozco Quintín_Cabrera Puerto_de_Alcudia Militares_de_Marruecos Marama_Vahirua Ramón_Ávila Red_Sonja Luchat Ratón_optomecanico Grand_Trianon Golva_(Dakota_del_Norte) Matsusaka Recopa_de_Europa_1968_69 Powellita Proterotheria Proto-indo-iranio Proyecto_comunitario Pygeum_acuminatum Principe_de_Girona Gonzalo_de_Santa_María Reconocimiento_médico Mikhail_Tyurin Rajim Meditacion_Kinemantra Propuesta_de_valor Rabi'_al-Thani R._Norris_Williams Miguel_(arcángel) Llamas_de_Cabrera Marie-Joseph_Thiébaut Magdalene_College,_Cambridge Gorrion_montés_de_los_yariguies Manrubio_bastardo Marolles-les-Bailly Gorgojos Goon_Moon Primera_División_de_España_1963/64 Región_natural_Formación_Lara-Falcón Luis_I_de_Flandes Grado_Baumé

html map