Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Balzers Carretera_M_404 Beñat_Albizuri Callista_comata Beatriz_Lucero_Lhuillier Cardamine_mariae Bussy-lès-Poix Blasco_Ibañez Año_1774 Biarum CR_Beni_Thour Catholic_Worker Blokart Castillo_de_Munatones Cesar_E._Barbosa Betty_la_fea Bürgerliches_Gesetzbuch Cabo_Farewell_(Groenlandia) Behind_the_Music:_Mötley_Crüe Campeonato_regional_de_fútbol_de_Brava_2014 Cañon_Antelope Bases_de_las_matematicas Blossia_litoralis Cenabo Brassia_cinnamomea Challenge_vuelta_a_mallorca Castel_San_Giorgio Cardinal Bridgton_(Maine) Calligra_Sheets Centro_de_Experimentación_y_Lanzamiento_de_Proyectiles_Autopropulsados_Mar_Chiquita C._C._DeVille Bordado_Yugoslavo Belen_Blanco Banu_Qays Calopsis Cerro_Teix Calpurnio_Siculo Centro_Nacional_de_Inteligencia Cespitoso Catástrofe_nuclear Brönsted Castillo_de_moeche Bellver_de_Cerdana Billy_Berclau Caserio_Lekoia_Bekoa CBS_Sant_Boi Casa_montanesa Bol._Soc._Esp._Hist._Nat. Carbunculo_(heraldica) Bulbine Bernhard_de_Sajonia-Weimar Cathare Casco_ciclista_en_Australia Batanta

html map