Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Triplophysa_kashmirensis Tumba_de_Sethy_II Gen_ACD Roble_carraspo Futurama_(serie_de_television) Ildefonso_Ríos Under_A_Blood_Red_Sky Union_de_la_Libertad GC-3 Municipio_de_Hogan_(condado_de_Dearborn,_Indiana) Gabriel_morales_y_mendigutia Municipio_de_Little_Egg_Harbor_(Nueva_Jersey) Richard_Oswald Trofeo_Luis_Otero Fructosa_2_6_difosfato Tributo_de_sangre Iglesia_de_San_Andrés_(Valdebárzana) Republica_de_Alba Municipio_de_Manchester_(Nueva_Jersey) Globos_de_Oro_1998 Municipio_de_Hay_(condado_de_Gladwin,_Míchigan) Munuza In_Rainbows_-_From_the_Basement Unidad_dinamica Tu_yo_y_todos_los_demás Incendio_de_Iquitos_de_2012 Río_madre_de_dios Gabriela_Patrica_Heredia_Abarca Museo_Etnografico_Ambrosetti Tuberaria_guttata_subsp_bupleurifolia George_Jones Rio_Paria Galletas_Marinas Roberto_Figueroa Tāʾ_marbūṭah Reiner_Zimnik Municipios_de_San_Juan Gilgiochloa Unity_Roots_and_Family,_Away Université_du_Québec Fuerte_Nuestra_de_Senora_de_Halle Municipio_de_Rochester_(condado_de_Sangamon,_Illinois) Rosa_cinerascens Gastón_Casas Ricardo_Pampuri Glaucidium_californicum Insming Municipio_Antonio_Rómulo_Costa_(Táchira,_Venezuela) Iglesia_de_San_Andrés_(Georgetown) Gestión_del_tráfico_aereo Frijol_chino Gabriel_Vásquez GAM_(banda) Rocío_Aguilar_Montoya Municipio_de_Nile_(condado_de_Scioto,_Ohio)

html map