Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Compañía_Ruso_Americana Compilador_en_tiempo_de_ejecucion Acanthobrama_tricolor Verbascum_nitidum_var._parisiense Villareal_B Xiximes Al-Karkh_Bagdad Adam_and_Dog Virgilio_Acuña_Peralta Colon_(Entre_Ríos) Conformero Concierto_para_piano_n.º_2_(Shostakovich) Voyria Vladimiro_Roca_Antúnez Agustin_Gutierrez_y_Lizaurzábal Villar_del_Pedroso_(Caceres) Cinta_de_video Consulta_médica Alejandro_Casona Agua_de_annique Cofradía_del_Santo_Entierro Circuito_Montanes ATT Cheiromeles_parvidens Chimney_Rock Cocina_Yucateca Agathyrna Wolterstorffina_chirioi Adunaic Cognieres Condado_de_Greene Abadzéjskaya Cirbia Zoo_de_Santillana Acianthera_rostellata Colinas_de_Solymar Chelaseius Vera_de_Erques Yvré_le_Pôlin Club_Atlético_Huracan_de_Moquegua Concierto_grosso Xtube Chía_(España) Victor_Matta Acebo_(árbol) Xavier_Mauméjean Waking_the_fury Vértigo_Extremo XHNDA_TV Colavita_Olive_Oil-Sutter_Home_Wines_Cycling_Team Cita_rapida Villalba_(municipio) Agámtanu Violently_happy Clasificacion_de_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1986

html map