Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Club_Bàsquet_Llíria Veuvey_sur-Ouche Collinstown Zahari_Zograf Consejo_de_Administracion_Fiduciaria_de_las_Naciones_Unidas Ciudad_y_Borough_de_Sitka A_sablazo_limpio Vegadeo Variable_aleatoria Ciudad_de_Oklahoma Ciudad_de_los_vascos Zolfo_Springs_(Florida) Comité_Europeo_para_la_prevencion_de_la_tortura Actoes_I Ciudad_de_Santa_Rosa Chinguis_Torekulovich_Aitmátov Chihuahua_(Municipio) Codex_Koridethi Yerba_de_los_canonigos XING Condado_de_Jackson_(Florida) Viladecabálls Aeropuerto_de_Nápoles-Capodichino Acht_acht Cimanes_del_Tejar_(Leon) Chatillon-sous-les-Côtes Yamagata,_Japon Condado_de_Warren_(Misuri) Ciutat_Vella_(Valencia) Clasificación_internacional_de_enfermedades_decima_revisión Al-Zawraa Agnes_von_Hohenstaufen Colegiata_del_Divino_Salvador_(Jerez_de_la_Frontera) Acer_hayatae Complejo_industrial_de_la_mina_de_carbon_de_Zollverein_en_Essen Coat_Méal Wario_Land_(serie) Xylonymus Color_verde Wilhelma,_zoológico_y_jardín_botánico Venancio_Rius Alberto_Barcelo Aladygma Condado_de_Pinal_(Arizona) Viegésimo_aniversario Zokora Albergue_de_la_Caridad Clase_D_(1947) Věra_Caslavska Condado_de_Hamilton_(Ohio) Vegetación_de_Japón Villasarracino Vanidad Agustín_de_Rojas Ahlam_Shibli

html map