Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Suzumiya_Haruhi_no_Shoshitsu Snezhnoe Surya_Namaskar Strophanthidin Teddy_Boy Tono_relativo Siphoninidae Thassilo_Franke Sable_laser_de_doble_hoja Tampereen_stadion Sebastiana_brasilensis Thorfinn_Sigurdsson Sunrise_Flacq_United Sulfolobus_acidocaldarius Salon_de_la_Fama_del_Beisbol Suzuki_Sprint Sergey_Sazonov Scafati Shia Secretaria_de_Medio_Ambiente_y_Recursos_Naturales Singer_(empresa) Serpent_Mound Talducorgan Sumado_(heráldica) Staphylococcus_saprophyticus Tintín_en_el_país_de_los_Soviets Subconjunto Spintharidius Shlisselburg Sigfrido_Blasco-Ibanez San_Esteban_de_Nogales_(Leon) Tratado_de_Brindisi The_song_of_a_long_forgotten_ghost Telesforo_de_Trueba_y_Cosío Stokesley Storstrøm_(distrito) TR_4 Travesuras_de_una_Princesa Si_yo_dirigiera_el_circo TVE_2 Tambetarí_grande Superliga_de_fútbol_femenino_2006_07 SpinART Selección_omaní_de_fútbol Sbrissa Super_Lopez Tom_Terriss Sporogenesis The_Grand_Vizier's_Garden_Party Seleccion_uzbeka_de_futbol Tercera_Division_de_Espana_Grupo_XII Secretario_General_de_la_Organización_de_Estados_Americanos Super_Iberica_de_Rugby Skye_Terrier The_haunted

html map