Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ramon_Rabanera_Rivacoba Pulsatilla_transsilvanica Lonchura_malabarica Machito_(músico_cubano) Melecitosa Pítaco_de_Mitilene Manvel_(Texas) Miasíshchev_M-55 Luíz_Sergio_Alvares_Derose Química_bioinorgánica Ramal_Coihue_-_Nacimiento María_Isabel_del_Palatinado-Zweibrucken QPSK Puente_Pueyrredón MXN Luis_cornejo Prescripción_y_descripción Mago_de_Oz_(disco) MTN_Qhubeka Malva_montana Lolium_teres Miguel_Capistrán_Lagunes Marco_Rossi_(futbolista) Punyab Golfo_de_asinara Max_Gaines Max_Schur Provincia_de_Muğla Matrimonio_entre_personas_del_mismo_genero_en_Argentina Rafael_de_la_Sierra_González Luis_Flores_Hidalgo Provincia_de_Sabana_Occidente Lopez_(apellido) Majestic_(Gamma_Ray) Región_de_Plzen Mikon María_de_los_Ángeles_Santana Grambling_(Luisiana) Mexticacán Gonzalez_Tarque Raión_de_Svitlovodsk Querubín_de_Ezequiel Masters_de_Canadá_2005 Los_tres_mosqueteros_(1993) Gran_Premio_de_Brasil_de_2010 Greenock_Morton_F._C. Manuel_Maria_de_Iriondo Proceso_reversible Manuela_Velles RIfS Maranta_orbiculata Proscyllium Queratoplastia Prost_Grand_Prix Microcentro_porteno

html map