Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Langey Jim_Jarmusch Julie_Maroh Irish_Pub Liga_de_fútbol_de_Arrecifes Intellivision Jinatúan Isla_de_Terranova_(Canadá) Instituto_de_urbanismo_de_lyon José_Félix_Valdivieso L_L._Cool_J Libytheana Juan_Pons Jose_Billón_Estelrich Limatesa Jose_Maria_Rodriguez_Rodriguez_(1871_1946) Ivan_Goremykin Johann_Evangelist_Holzer La_Marca_del_Este Jardin_Botánico_de_Wroclaw KAOD_BC Komma_Fileleytheron Jose_Ignacio_Fernandez_de_Maradona Laurentia_eximia Jerónimo_del_Castillo_y_Veintimiglia Japón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sapporo_1972 L.M.Dufour Inés_Rodríguez_Giron Lirios Julius_Riyadi_Darmaatmadja Juan_Alberto_Espil Lachapelle_sous_Chaux La_puebla_de_cazalla Liberal-progresista Las_Minas_(Herrera) La_Creación_de_Adán_(Miguel_Ángel) Liga_Mexicana_de_Béisbol_1994 International_Alphabet_of_Sanskrit_Transliteration La_ventana_de_johari Ligustrum_suspensum José_María_Rodríguez_Y_Rodríguez José_Luis_Alvarez_Enparantza Lenguas_goroka Lenguas_arahuacas La_Pedrera_(Cerro_Largo) Las_Veredas Jardín_botánico_de_Curitiba Lara_Dickenmann Irvingia_griffonii Lenguardia Limonia_aurantiifolia Keykode Juan_Maria_Marcaide_Osoro Joeystarr José_Luis_González

html map