Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Battle_of_Guadalcanal Casa_de_la_Cultura_de_Santa_Cruz_de_Tenerife Cerrito_(Dpto._Ñeembucú_Paraguay) Bhayavadar Basílica_de_Santa_María_del_Pino Bacteria_Gram-negativa Carolina_Ruiz Bertiera_panamensis Batalla_de_Fotevik Broker Castillo_Predjama CESID CICC Caso_morfologico Bombardeo_de_Maguncia Bácula Bertha_Granados Borroloola Brdm-2 Casanova_(2005) CBU_87 Carpinteria_(San_Luis) Calea_sessiliflora Carex_ericetorum_forma_pallescens Bandera_de_madagascar Callian Años_650 Carlos_Armanini Campeonato_Mundial_de_Triatlon_de_1989 Caraguata_fiebrigi Central_nuclear_de_quad_cities Cassia_acutifolia Cacicus_chrysopterus Cauquén_común Barranca_del_cobre Cantón_de_Tarascon-sur-Ariege Central_nuclear_de_brennilis Celidonia Chain_O'_Lakes Bandera_de_liberia Bodegas_Marques_del_Merito_S_A Casco_histórico_de_Graz Campana_del_Sinai_y_Palestina Catevala_radula Campeonato_nacional_de_Estados_Unidos_1966 Chanarmuyo Bonikow Central_nuclear_de_ignalina Boozoo_Chavis Casa_Linderman-Johnson Carigüela Cañón_autopropulsado Camargo_(Río_Grande_del_Sur) Birgitta_Haukdal Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1950

html map