Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

E._C._Coleman Alfred_Moquin_Tandon Digital_hardcore Américo_Plá_Rodríguez Echo_Ansó Damian_Fernandez_Beanato Cultura_de_India Crocidura_beccarii Duque_de_la_Torre Cueva_de_El_Soplao Deep_Cuts_(EP_de_Yellowcard) Alex_Gonzalez_Arancibia Eau_de_Cologne Convento_de_Santa_Clara_(Ubeda) Dezsó_Novák Alstroemeria_achirae Alk3 Coscineuscelus_cribratus Distrito_de_viques Designacion_OTAN D'Arcy_Wentworth_Thompson_(1860_1948) Divertimento_n.º_11_(Mozart) Drosera_nipponica Distrito_de_mongar César_Muñiz_Fernandez Amberes_(provincia) Ditirambos Dianthus_ceretanicus Cuahuitlicac Edificio_Menéndez_Behety Declaracion_de_Responsabilidades_y_Deberes_Humanos Creches-sur-Saône Alfonso_VI_de_León Correlimos_oscuro DKW_F102 Aleksandr_Medved Disciplinas_cientificas Dona_Bárbara_(película) Cross_(álbum) Dia_del_Veterano_y_de_los_Caidos_en_la_Guerra_de_Malvinas Cornelis_van_Haarlem Drosanthemum Diccionario_de_filosofía_de_Ferrater_Mora Copa_Intercontinental_de_Fútbol_Playa_2012 Allium_ampeloprasum_var._lussinense Cristo_en_el_monte_de_los_Olivos_(Caravaggio) Crenarchaeota America_Arias Denominacio_d'Origen_Emporda Alsacia_(Francia) Distrito_de_La_Perla Alfredo_Truan Duodecimanos Diarios_de_juan_bautista Domingo_Buesa

html map