Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Arteria_umbilical Arlet HIP_96948 Hemerotrecha_milsteadi Ano_1021 Historia_de_Concepcion Mineral_del_Monte_(municipio) Montanoa_pyramidata Heterargus_subaequus Multiplicador_de_tension Arrondissement_de_Fort_de-France Argentina_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sankt_Moritz_1928 Arbulaga Idioma_eteochipriota Antibiotico Antonio_Prats_Cervera Hospital_General_de_México Antonio_de_alcedo Haselbourg Andreas_Rudolf_Kisser Asamblea_de_los_expertos Hugo_Aguilar Mitscherlichia_coriacea Hagneville_et_Roncourt Mo_(kana) Mordella_distincta Multifuncional Andrés_Felipe_Ibargüen Andryala_bourgeaui Grupo_A_del_Torneo_masculino_de_fútbol_en_los_Juegos_Panamericanos_de_2011 Ichthyodectidae HD_200120 Armón Ano_131_adC Historia_de_la_Gran_Vía HRG Astyanax_endy Gómez_de_las_Roces Grossology Monte_San_Lorenzo_(desambiguación) Gynaphanes Arroyo_de_las_Canas Antonio_Nunez_Abreu Artemisia_barrelieri Guerra_anglo-espanola Guadalajara_(provincia,_Espana) Henanbihen Hunting_High_and_Low_(álbum_de_a-ha) Aphthona_aeneomicans Hotd August_Schenk Hierba_de_cuajo Arquetipo_sistémico Armarie_Cruz Huba

html map