Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Victor_Gonzalez_(director) Variimorda_inomatai Agustín Condado_de_Holmes_(Misisipi) Competencia_economica Via_aerea Walton_Park Conquista_del_guadiana Chevy_Malibu Claudio_Carbonell Chite Alejandra_de_Grecia_gran_duquesa_de_Rusia Vapor_Choele_Choel Aerofrenos Alcazaba_de_Guadix Agrimensores Condado_de_Stone_(Arkansas) Acido_adipico Yátor Club_Deportes_Ovalle_S.A.D.P Colm_Toibin Viaducto_La_Polvorilla WP:NÚM Vitalio Acer_wagneri Clemente_XIII Action_française Clístenes Villaseco_del_Pan_(Zamora) Colegiales Abierto_internacional_de_espana_de_badminton Waldir_Sáenz_Perez Comisario_europeo_de_Industria_y_Emprendimiento Contador_geiger Vinuesa Clasificación_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol Vernonia_drummondii Zaculeu Cirugia_endoscópica_transluminal_a_traves_de_orificios_naturales Cinqueux Villarrubia_Club_de_Futbol Abu'l_jayr Zoque_(etnia) Vitry_en_Artois Condado_de_elbasan Convencion_de_Paris Cháris_Alexíou Comisión_Barroso Acido_Pangámico Vela Chino_Mandarin Ygrámul_el_múltiple Villaseca_de_Uceda Combustión Acido_cafeico

html map