Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Catalabus_rasuwanus Capilla_de_la_Corte_de_San_Petersburgo Campo_de_Argeles_sur-Mer Baillé Brasiliopuntia Bromus_gracilis CECM Año_498_adC Casa_de_Begona Camellia_pentaphylax Baixa_da_banheira Bloque_Social_y_Popular Candy_(cancion_de_Kumi_Koda) Benthophilus_casachicus Bohilgues Azucar_glass Bảo_Long Brennu-Njáls_saga Biagio_Marzo Brownsville_(Texas) Casa_del_Fauno CYHH Carlos_Neumann Buno,_Malpica_de_Bergantinos Capitolio_de_Roma Bjornoya Caseneuve Bréziers Barbot-Efapel Beaumont-les-randan Calblanque_Monte_de_las_Cenizas_y_Pena_del_Aguila Cesária_Evora Central_Hidroelectrica_Yguazú Belisario_Dominguez BTK Blossia_lapidicola Cancangón Cacicus_cela Bodianus_loxozonus Buro_Politico_del_Partido_Comunista_de_Cuba Bastien_und_bastienne Brahea_filifera Casteggio Castellano_de_México Canal_4_(Misiones) Bazán Castellnou_de_seana Batalla_de_chateauguay Campeonato_Mundial_de_Esqui_Nórdico_de_1999 Barrio_de_Fuencarral Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_en_Ruta_de_2013 Bronzino Campo_de_concentracion_de_Ravensbruck Boucardicus_randalanai Centro_Europeo_de_Documentación_e_Información_(CEDI)

html map