Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
Farfalle, Farfalline, FarfalloniFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Nertobriga_Concordia_Iulia Myotis_pequinius Nube_de_Hills Pirineo_Aragones Parque_Nacional_Tapo-Caparo Nikica_Jelavic País_de_Nuncajamás OoVoo Pedro_Roldan Passage_(álbum_de_Samael) Parti_Liberal_du_Québec Phaedon_Gizikis Orquesta_de_la_Luz Porter_Peter_Lowry Palacio_del_Vizconde_de_Los_Villares_(Los_Villares) Pablo_López MyFi Pilatos Paréntesis_(película) Partido_Socialdemocrata_(Portugal) Número_imparmente_par Patinando_por_un_Sueno_(Argentina) Ottenhöfen_im_Schwarzwald North_Forest_I._S._D. Planeta_Kaio Parque_Europa_(Metro_de_Madrid) Nebraspis_corticina Oiana_Blanco Polamalu Museo_de_Arqueologia_y_Antropología_de_la_UNMSM Pesto Naqi_Isanbat Máquina_pensante Myasishchev_VM-T Polotitlan_de_la_Ilustración Partido_Socialdemócrata_Suizo Nomeclatura_de_los_oxoacidos Pasión_segun_san_Mateo Posición_delantera Pocilga_(película) Odobenus Parque_tecnologico_de_León Pelásgico Película_de_acción Parque_nacional_Campos_del_Tuyu Noël_Bas Noiretable Partido_Revolucionario_Institucional Narasimha_Deva Pionopsitta_haematotis Nuria Operística Paloma_Bloyd Pedro_Mir_Tierz Parque_Natural_de_los_Montes_de_Malaga |
html map |