Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Cenida_(nautica) Birdseye_(Indiana) B.F._Skinner Bare_Bones Cajabamba_(Ecuador) Basella_(genero) Banos_arabes_de_ferreira Bateria_de_níquel-cadmio Carlos_II_de_Alençon Cause_for_Alarm! Calcídico Cazats Carne_de_imitacion Boothbay_(Maine) Búsqueda_multimodal Boa_nebulosa Bucalemu_(región_de_O'Higgins) Banco_de_Londres_y_America_del_Sur Camille_Lefevre Basada Borrador_Editores Bombicol Caudillismo Biscutella_lyrata_var._scutulata Bobadilla_(Málaga) Cayo_Pesimo_Jaculo Brian_Klugman Bandera_de_la_XI_Region_de_Aisen_del_General_Carlos_Ibáñez_del_Campo Campeonato_Mundial_de_Lucha_de_1953 Bahia_Paraíso Belauste Cafe_con_pierna Boissy_aux-Cailles Benito_Hortelano_Balvo Canal_8 Central_termica_de_Las_Salinas Bormaga Carlos_Meyer_Baldó Barometz Basílica_de_Santa_María_de_Mataró Campo_de_rivesaltes Canoochee_(Georgia) Bairro_de_Belem Bronconeumonia Bam_thwok Cajón_(instrumento) Cartel_Zetas Cabeza_Búha Campeonato_Uruguayo_de_Futbol_1980 Boyer_Tresaco Candidaturas_interpretativas_de_la_II_edicion_de_los_premios_Goya Baccharis_latifolia Caroline_Rhea Caldas_de_malavella Bocadillo_veleno

html map