Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Neostereopalpus_niponicus Periferia_(Seurat) Ni1_Boötis Myrstiphylla Playa_de_Shikhov North_Country_beagle P_S.Green Playa_Blanca_(Perú) Nymphaea_nouchali_var_mutandaensis Pedro_Perales_García Otis_Davis Pierre-Paul_Prud'hon Potencial_de_membrana Pedro_Guerra Omecíhuatl Polyozus Palacio_Belwederski Pajote Nicté_Ha Neorrealismo North_Concord/Martínez_(Metro_de_San_Francisco) Parálisis_del_sueño Narodni_Basketbalová_Liga Nauclea_fagifolia Novovladimirovski Pereda_Asbún Orycteropus_afer Pepe_Sanz_Tejera Parque_natural_de_la_sierra_de_baza Pikovaya_dama Nigritella_nigra_lus._fulva Peregrinacion_a_La_Meca Parque_de_los_Rhododendron_de_Graal-Müritz Onda_aguda_al_vertex Peucedanum_porphyroscias Palacio_Legislativo_de_Michoacan Paris_Charles_de_Gaulle Nuxia Organoboranos Pinealectomia Porque_cantamos Pina_tropical Paulo_César Pordiosera Paquete_Expres Myeolchijeot Pola_de_allande NCAA_3 Panamericano_de_Rugby_1998 Nemanja Njesuthi Periodo_Goryeo Período_de_la_práctica_comun Occoches Pistia_commutata

html map