Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Holy_War Havard_Jorgensen Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_2004_-_400m_femenino Antílope_negro_de_las_Indias Minden_(Luisiana) Asociación_Atletica_Gaélica Mohamed_Atta Anton_Korošec Moloso_canela Mordellistena_parvicauda Armén_Grigorián Monte_Jucar_(Valencia) Arnr Arco_de_triunfo_de_Carabobo Angela_Tesada Monasterio_de_Santa_Maria_la_Real_(Villamayor_de_los_Montes) Hazelhurst_(Wisconsin) Anatomía_Topografica Arco_Califal_de_Ágreda Hatia Gualeguay_(río) Honzen_ryōri Arboreto_Villanova Monasterio_de_San_Juan Gymnothorax_obesus Atractaspididae Andrija_Mohorovičić Angraecum_buyssonii Araba_Buru_Batzar Hestur Angel_Carvajal_y_Fernández_de_Córdoba Miquel_Blanch Hylotelephium_maximum_subsp_ruprechtii Herbología_china I_Against_I Hemidactylus_garnotii Modesto_Collados_Nunez Historia_de_asturias Ascyraceae Aula_Cultural_Viveros_Herol Hernán_Pérez_del_Pulgar Hormiguerito_de_abanico Ashaninca Milner_Cajahuaringa Moisès_Villèlia Haro_Tecglen Astragalus_crassicarpus Guardia_Aérea_Nacional_de_los_Estados_Unidos Anóxidos Hospital_Geriátrico_San_Jorge Helia_Bravo_Hollis Aprendizaje_basado_en_problemas Archoleptoneta Atlantic_Coast_Conference_Athlete_of_the_Year Angelina_Pivarnick

html map