Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Valvula_pulmonar Acceso_barcelona_b_24 Chino_simplificado: Clase_St._Louis Châtenay_(Isere) Chimes_of_freedom W_Hayw Conde_de_Kildare Winika Acceso_Sur Ciro_Bustos XIII_(album) Condición_de_colinealidad Combate_de_Bellavista_(Peru) Agrostis_aristata Viserny Werner_Döring Charmois-l'Orgueilleux Villers-Chief Condado_de_Fernan_Nuñez Consultorio_médico Victoria_E_Barney Acodo_terrestre_y_aereo Walter_Centeno Vivaz William_F._Guile Coalinga_(California) Adrian_Guida Constantino_Opo Condado_de_superunda Virna_Lisi Valdevarnes A_Cunha Coatlán_del_Rio_(Morelos) Claude_Makelelé Viili Adnan_Jairallah Consejo_de_Educación_Técnico_Profesional Veiga Ciudad_Rodrigo_(Salamanca) Abies_microcarpa Cleopatra_(desambiguación) Vanzago Zona_neritica Chavo_Guerrero_Jr Akelarre_pelicula Ae_Fond_Kiss Comisión_de_Bebidas_Alcohólicas_de_Texas Wildest_Dreams Alcedo_argentata Club_Volei_Miranda When_I_Grow_Up_(canción_de_The_Pussycat_Dolls) Cidade_da_Copa Wŏnsan Acadl

html map