Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aizkolaris Aeropuerto_de_Francisco_de_Orellana Concierto_para_piano_n_º_1_(Brahms) Chilita_denudata Vicenzo_Gianneo Cillorigo_de_Liebana Acacia_depauperata Contenido_de_energia Vicente_Torregrosa_Manrique ATP_World_Team_Cup Valeri_Jarlamov Xin_qī_longzhu_Shenlóng_de_chuánshuō Chenopodium_missouriense_var._bushianum Akumajo_Dracula:_The_Medal Acido_muriatico Viktor_Orbán Control_político_en_Colombia Volcán_la_Malintzin Veratrum_misae Aeródromo_de_Nizhnyaya_Pyosha Compañía_Warner_Brothers Wenden_(Arizona) Agama_(reptil) Concierto_para_oboe_(Mozart) Clasificacion_de_AFC_y_OFC_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1982 Classe_Magenta Chester_Football_Club Constantino_II_(de_Grecia) Verso_blanco Clásico_de_Tucumán Alcala_de_Cagayan Chauncey_delos_beadle Zanamivir Aetheomorpha_tibialis Yulenny_Cortes_Leon Abrigo_de_Cap_Blanc World_Ports_Classic Clappia_suaedifolia Abierto_de_Estados_Unidos_1969 Zarigüeyas_lanudas Vitorino_Nemesio Abu_Sufyan_ibn_Harb Alejandro_Agresti Club_de_remo_la_planchada Value-added_reseller Vilabol_de_Suarna_(Fonsagrada) Conall_I_de_Dalriada Vallico_estolonífero Womannequin Conophytum_spirale Agrostis_alba_var._umbrosa Vojtěch_Náprstek WOWOW Villalba_de_los_Alcores_(Valladolid) Vibora_Latifi

html map