Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Margarita_Cansino Maurici_Serrahima_i_Bofill Línea_Hoboken–World_Trade_Center Premio_Nadal Miguel_Ángel_Catalán_Sañudo Manuel_Villavicencio Lola_calamidades Merritt_Park_(Nueva_York) Primer_Ministro_de_Cabo_Verde Pteropsis Loule Maria_Rosa_Garcia_Garcia Gonzalo_Ruiz_Girón_de_Guzmán Masacre_de_Colfax Lobelia_cardinalis_subsp._graminea Qali Marco_Martinez Mario_Alberto_Gallegos Radio_Juan_Zorrilla_de_San_Martin Martin_Campana Mijail_(desambiguación) Mijail_Skopin_Shuiski Presezzo Primera_División_de_Kazajistán Regino_Díez_Jalón Los_Celestiales Los_ositos_carinositos:_la_pelicula Praia_da_salgueira Premio_Internacional_de_Humor_Gat_Perich Rasbora_ennealepis Greatest_Hits_Vol_1_(album_de_Korn) Lockheed_D_21_M-21 Pseudotyrannochthonius_australiensis Mall_plaza Provincia_de_angaraes Prumnopitys_montana Ramón_Gil-Roldán_y_Martin Quimera_(arquitectura) Presidentes_de_Bulgaria Golduck Grallaria_excelsa Puño_de_hierro Marica Grandval_(Puy-de-Dôme) Pouillet Matthew_Modine Raices_(album_de_Stravaganzza) Greenock_(Pensilvania) Raión_de_Antratsyt Luis_Eduardo_Valcarcel_y_Vizcarra Maxiquiosco Rafael_Farina Lucri_bonus_est_odor_ex_se_qualibet Lógica_doxástica Miguel_Zarate_Alvarez

html map