Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Mahani_teave Maria_de_la_Concepción_Palacios_y_Blanco Marebbe Marie-Helene_Chisholm Manuel_Rivas_Barrós Problematico Macracanthorhynchus_hirudinaceus Raúl_Fernández_Valverde Presa_de_Jarrama Primera_División_Femenina_de_España Melanie_Olivares Maria_Consuelo_Pardo_Manuel_de_Villena_y_Verastegui Milivoj_Bebić Raíz_(lingüística) Mercado_de_La_Esperanza Lockheed/Boeing/General_Dynamics_YF-22 Records_mundiales_de_press_de_banca Marroquineria Puerto_de_santander Rebutia_pauciareolata Rambla_de_Belen Línea_226_(Interurbanos_Madrid) Promedio_Industrial_Dow_Jones Praia_do_Forte Marquesado_de_Bradomin Lucena_del_Cid_(Castellón) Radiozoa Gonzalo_Fonseca Menticirrhus_undulatus Luis_Undurraga_Garcia_Huidobro Marta_Contreras_Laporte Luis_D’Jallad Metro_de_Recife Pulianas_(Granada) Metaxya Magdalena_sibila_de_prusia Metodo_Ogino Luis_I_de_Borbon_principe_de_Conde Mermaid_Man Mandeo Rachovia_hummelincki Marvin_Pentz_Gay Grammitis Rabita_Califal_de_las_Dunas_de_Guardamar Provincia_Norte_(Ruanda) Michael_Albasini Rebecca_Craighill_Lancefield Los_Gómez Marconi Luis_Enrique_Gutiérrez_Ortiz-Monasterio Martin_Lewis Manzaneda_(Orense) Primera_Division_de_Espana_1975/76 Línea_4_(Bus_Guadalajara) Reflexiones_sobre_la_Revolucion_francesa

html map