Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Jose_Sole La_Paz_(departamento,_El_Salvador) Liga_Nacional_de_Nueva_Zelanda_2000 Jose_Manuel_Broto Ku_Kux_Klan Limite_vertical Isaac_II_Angelo José_Luis_Quintana_Alvarez Iseca_Vieja_(Cantabria) Kluane_Wrangell_St._Elias_/_Bahía_de_los_Glaciares_/_Tatshenshini-Alsek Kufi Jardin_de_Balamb Juan_Pedro_Julian_Aguirre_y_Lopez_de_Anaya Isabel,_enfermera Jean_Antoine_Injalbert Liga_Nacional_de_Basquet_2004/05 Leek_Town_FC Liborina_(Antioquia) Liga_Naţională_de_hochei Lago_Rojo,_Harghita,_Rumania Jardin_Botanico_Hanbury Isla_Reindeer José_Raimundo_Núnez Jaume_bru_i_vidal Inés_Sabanés_Nadal Juan_Grimaldi Jose_Félix_Quirós Jamestown_(Washington) Leonardo_Perucci José_Miguel_de_la_Carrera_y_Elguea Juegos_Olímpicos_de_Berlín_de_1936 Jeanneretia Islas_Chao José_Pérez_Carabia KFC La_Vallée_au-Blé Josef_Ritter_von_Rawiez_Warszewicz Khazad_Dum Isla_de_patogenicidad José_Ramon_Ugarte Jardin_Botánico_de_Zúrich La_Trinite-Porhoët_(cantón,_Francia) Kettering Kubala Ladrillismo Laia_Cañigueral_Olivé Karate_(grupo) Kimry La_Laguna_(Córdoba) Juana_Manuel_de_Villena_y_Nunez_de_Lara Jose_Monzo_Rios Leche_nevada Kampuchea La_vieja_señorita_del_paraíso Instituto_de_Fisica_Teórica_UAM_CSIC

html map