Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Rasim_Delić Marques_de_Viana Maximilian_I. María_Isabel_Maya_Pineda Rafael_de_la_Rosa Mahfud_Massis Maria_de_la_Esperanza_de_Borbón-Dos_Sicilias Potoprens Razón_simple Protozoario Loncoche_(estacion) Martin_de_la_Jara_(Sevilla) Pulastya Punta_Croz Medicina_ayurvédica Lophochernes_bifissus Manuel_Soto_(músico) Mejor_quinteto_de_rookies_de_la_NBA_Development_League Gran_Premio_Folignano Grado_rankine María_Felix_Güereña Manihot_esculenta_subsp._flabellifolia Procesamiento_digital_de_datos Lyndon_Hardy Puentes_de_Khodaafarin Grandes_exitos_pequeños_regalos R.W.D._Molenbeek Rapsodia_hungara_n.º_2_(Liszt) Gorka_Garciia_Zubikarai Memoria_de_solo_lectura Proa_invertida Real_Plaza_de_Toros_de_El_Puerto_de_Santa_Maria Rebocato_Aguilar Magistratura_democratica Prè_Saint-Didier Madīnat_al-Faray Quadrans_Muralis Lémur_saltador_de_Ahmanson Raj_Pracha-Nonthaburi_F._C. Luis_Portela_Fernández Real_Casa_de_Misericordia_(Tudela) Región_de_Tandjile Miguel_Artigas Luguercio Línea_481_(Interurbanos_Madrid) Max_Cortazar_Lara Maisdon_sur_Sèvre Quilapayún_en_Argentina_Vol._2 Margarita_Oelsner Manuel_Demetrio_Pizarro Rafael_E._Cid_Perez Qadrius_quietus Rangarvallasýsla Godofredo_de_Saint_Omer Maria_Zavala_Valladares

html map