Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Accademia_Santa_Cecilia_de_Roma Chondrilla_juncea Adobe_Captivate Comision_Nacional_sobre_la_Desaparición_de_Personas ZTE_Open Abel_Cháneton_(periodista) Wielka_Żuława Wakō Agrupament_d'Esquerres_del_País_Valencia Welton_(Iowa) Chicago_Sting Colisión_aerea_en_Austin_de_2010 Coautoría Válvula_de_Eustaquio Cobeja_(Toledo) Conspiracion_aragonesa Abelino Abroñigal_bajo Club_Athletic_Bizertin Alata Villorsonnens Comezzano_Cizzago Condados_de_Minnesota Abelardo_L._Rodriguez Acer_italum_var._granatense Vilasouto Yxlan Afinacion_pitagórica Vale_de_anta Chieniodendron_hainanense Volcan_(álbum_de_Jose_Jose) Acelga_cultivada Zlatko_Dedic Cheaper_by_the_Dozen_2 Yulania_×_lenneana Christopher_Henderson Vestigia Aguila_(numismática) Compromiso_de_Barrantes Aldeia_do_Bispo_(Sabugal) Cloruro_de_Potasio Agustin_Duran_Yáñez Adelaida_Condesa_Palatina_de_Borgoña Alazanes_de_Granma City_of_Blacktown Yann_Goulet Ajuga_suffrutescens Voltaita Cinnyris_afer A_5150 Claudia_Ranz_Rey Colombia_en_el_festival_de_la_oti Wma Ciencias_genomicas WrestleMania_7

html map