Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Transito_Cocomarola Sebastián_García_Martínez Thelma_Houston Santa_Maria_de_Belém San_Luis_(Venezuela) São_Felix Teorema_de_Gauss_Márkov Sukhoi_Su_27 Togo_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2006 Steamboat_Willie Saint_Andre-en-Royans Susana_(Carne_y_demonio) Sacerdotes_de_Anubis Tiempo_final_(Argentina) Terminal_Grajaú Torce_Viviers-en-Charnie Tercera_Avenida-Calle_149_(linea_White_Plains_Road) Simon_Cadell Trachycephalus_nigromaculatus Saint-Andre-de-Bage Southeast_Missouri_Redhawks Templo_de_las_Inscripciones The_Winter_Guest Superintendencia_de_Isapres_de_Chile The_Creech Saint-Piat Tomatlán Senneville-sur-Fecamp Thrinax_mexicana Thomas_Lüthi Thin_le_Moutier Themus_niisatoi Samuel_Holmen Taurocatapsia Saiguède Scirpus_trigonus Sexto_Julio_Cesar Tequexquite The_King_is_Dead Segunda_Division_de_Montenegro Serguei_Alekseevich_Lébedev Thokozile_Masipa Tiempo_final_(Fox) Serie_A_(Italia)_1956-57 Televisión_de_Oriente TBB_Trier Segunda_division_escocesa Soudorgues Saint_Marcel_(Ardenas) Scribus Spermophilus_fulvus Stosswihr Traduccion_automatica_mediante_lenguaje_intermedio Shinichi_Morioka Santuario_de_Queralt

html map