Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Iaitō Mortadelo_y_Filemón_Misión:_Salvar_la_tierra Mop-gate Ardiss. Apocynum_nevadense Harviell_(Misuri) Guión_psicológico Historia_de_la_siderurgia Asceta_espanol Asymbius_marginatus Mitología_clásica_(libro) Arboga Antiguo_Estadio_Jose_Zorrilla Montigny-lès-Condé Aspidimorpha_fampanamboensis Andrea_Doria Hierodula_timorensis Anisodera_fallax Mosquitero_oriental Asociacion_Nacional_de_Scouts_de_Haiti Avogadrita Avenida_Roosevelt-Jackson_Heights_(línea_Queens_Boulevard) Autopase_(futbol) Arkys_cornutus Huntress Antonio_de_Urbistondo_y_Eguía Monasterio_de_órdenes_mendicantes August_von_Platen-Hallermunde Arthur_Sard Hello,_Dolly! Ashlyn_Gere Guerra_de_Continuación Hard_dance Arnal_Mir Arpophyllum_squarrosum Asentamiento_arqueologico August_(álbum) Ashwa_medhá Montignac_(Altos_Pirineos) Andres_Huguenin Idiomas_del_Reino_Unido Aveiro_(distrito) Mundos_de_Agua Money_Made Astérix_y_Obélix:_Misión_Cleopatra Asparuh Hugo_Baptista Monumento_al_Machete Heliocharis Honorata Arpad_Elő Motin_del_Te HD_12211 Idioma_tsonga Arceus_Chokoku_no_Jiku_e

html map