Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Literatura_antigua_noruega Jose_Pabon Irina_Voronina John_Vorster Literatura_en_aleman Juchitán_de_Zaragoza_(ciudad) Jesús_de_Valle Lao_Tzu Knoxia Intendente_regional_(Chile) Jana_Smidaková Isabel_Colbran Liga_de_fútbol_de_Turkmenistán Josep_puig_i_cadafalch Jose_Napoleón_Duarte Linea_M-150_(Campo_de_Gibraltar) IntraMed Japan_Post_Holdings Johannes_Wildner Ixora_denticulata Libertas_quæ_sera_tamen Lampert_príncipe_real_hungaro Ismael_Martínez-Liebana Light_&_Magic Liga_srpska_de_vojvodina Kyle_(Escocia) Juan_Oliver_y_García Junta_para_la_ampliación_de_estudios Jose_del_Río_Sainz Jhon_Hurtado Lee_Kerslake Jose_Rafael_Salas_Errazuriz Kenneth_Jaliens Les_Tres_Torres Krab_Borg Keating Josep_Meseguer Legio_I_Flavia_Pacis Jose_Quirante Limite_salarial_de_la_NBA Lenguas_tuu Julio Lithops_ruschiorum Las_3_mellizas Leignes-sur-Fontaine Jose_María_Muñoz Labruyere Lepidocolaptes_fuscus Julian_Herranz Instituto_Argentino_Gallego_de_Ciencias_Hístóricas_y_Genealógicas Lista_de_capitulos_de_Periodistas José_María_Moralejo Lancia_Vehicoli_Speciali Isla_(Arnuero) Jose_María_Julián_Mariano_Escrivá_Albás

html map