Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Chaetocnema_arizonica Brahmana_(textos) Castillo_de_ludlow Campeones_olimpicos Bedford_(Brooklyn) Cantón_de_Villemur-sur-Tarn Celesti_Boada Benei_mitzvá Cabo_Noroeste Balnot_sur-Laignes Biznaga Cangrejo_de_mar_del_Mediterráneo Cebupithecia_sarmientoi Betula_ludmilae Capparis_spinosa_subsp_canescens Carretón_ananillao Calle_207_(línea_de_la_Séptima_Avenida–Broadway) Barcouco Blatta Bourguignon-lès-Morey Beatriz_Arino Campos_de_concentración_en_Siberia Caspa_radioactiva Capitulos_de_Futari_wa_Pretty_Cure Ceroma_langi Campeonato_Mundial_de_Tiro_de_1907 Beso_de_Judas Challenger_de_Vancouver_2013 Buonabitacolo Bowlegs_(Oklahoma) Basilio_gutierrez Bryconamericus_dahli Casino_de_tenerife Año_1814 Barnardiella Bagnoregio Capitan_Flamingo BWV_815a BgC3 Bermudas_en_los_juegos_olimpicos Banjo-Kazooie_La_Venganza_de_Grunty Campana_rusa Centropyge_acanthops Añas_Kollke Cazuela Canafloja Cartavio_(Peru) Bulgaria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1952 Carmelina_Sanchez-Cutillas Base_General_Belgrano_II Cattenieres Champ_Car_World_Series Carácter_biológico Capitan_Nemo Caos_y_fractales

html map