Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Cruz_del_Padre_Millet Alvaro_Rubio Daniel_Sanchez_Velasco Altamira_(municipio,_México) Alfons_Hosta_Bellpuig Donacia_tominagai Corbatita_oliváceo EPP De_laudibus_Hispaniae_Libri_VII ERC_90_Sagaie Ecología_Política Eccremocarpoideae Devi-bhágavata-purana Destrucción_(DC_Comics) Drosera_fulva Convento_de_los_Angeles Cumbre_de_Reikiavik Diego_Páez_de_Clavijo Ana_María_Vázquez_Hoys Descomposicion_Helmholtz Costa_de_Marfil_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_2010 Alfabeto_siriaco Copa_Pirineos Alem_Garcia Dasyatis_marianae Duja-Tavira Depresion_tropical_Auring_(2009) Dendroleandria Cuerno Dámaso_Perez_Prado Cultura_Belen Diosa_de_Butrinto Alfonso_de_Portugal,_2º_conde_de_Vimioso Dreamlover_(canción_de_Mariah_Carey) Do_Right_Woman_Do_Right_Man Allium_hyalinum_var._hickmanii Disentería_infecciosa Alhocigo Alexander_Gibson Cradle_of_Love Alejandro_Enrique_Toro_Herrera Edictum_Theoderici Corregimiento_de_Pacaca Devin-Nabrezina Desmitificador American_Vampire Dobsonia_exoleta Alfabeto_Internacional_de_Transliteración_Sánscrita Doktor_Avalanche Alejandro_Magno_de_Racine Diaconos Altos_(Paraguay) Alfonsinos Donnemarie-Dontilly Alí_ibn_Yusuf_ibn_Tasufin

html map