Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Chaerophyllum_hirsutum Caylus Campaña_de_Hyderabad Bona_de_Borbón Biblioteca_del_Parlamento_de_Cataluna Bourbriac Cerro_Chovoreca Benito_Lue Batalla_de_Bastok Brodavis Campestre Calopezzati Bălti Barrios_pobres COUP-TFII CD_Crucis Bosque_nacional_Sierra Belena_(desambiguacion) Cecil-Bishop Breuschwickersheim Calderonismo Cala_d'Or Baño_árabe_de_la_plaza_de_la_paz_(ceuta) Caricaturas_de_Mahoma_del_periodico_Jyllands-Posten Caballito_de_totora Bissau_D'Isabel Castillo_de_Caldaloba Cayos_de_las_Cinco_Leguas Biblia_satanica Blanquita_Suárez_(artista) Azulejo_pintat_de_Mallorca Bernières-d'ailly Belleville_en-Caux Campeonato_Brasileno_de_fútbol_2010 Campeonato_de_los_Cuatro_Continentes_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_2010 CP_Serie_9600 BN_Puppis Camosun_College Carlos_Ominami_Pascual Batería_de_zinc–cerio Bajo-barítono Brenesia Carmen_de_lirio Calahorra_de_Boedo Cala_Reona_(Cartagena) Billy-lès-Chanceaux Band_of_gypsys Cerrito_(municipio,_Colombia) Cabanillas_del_Campo_(Guadalajara) Chamaemelum_fuscatum Borracheras Barbate Cactuseraie_d'Escaïre-Figue Calopterix_virgo Castillon-Debats

html map