Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Tierras_Altas_Orientales_(Papua_Nueva_Guinea) Sound_Beach Tesorito_boliviano San_Carlos_(municipio) Themus_burmensis Silvino_M._García_Alvarado Toda_Nudez_Será_Castigada Sintesis_mediante_tabla_de_ondas Salve_Marinera Salon_Nichols Segmentación_(zoologia) Sapito_arlequín_de_Soriano Territorios_de_los_Estados_Unidos Serra_d'Or Sinoarundinaria_reticulata Titulares Salicornia_corticosa Talofita Torneo_Clausura_1995_(Argentina) South_Australian_Company Samantha_Smith Saya_(desambiguacion) Saccardi Sector_quinario Shawn_Wayans Saint-Bres_(Hérault) Tortoles Shitenhouji Selardi Stelli Tomás_Antonio_Sánchez Sandwich_abierto Sainte-Julie Teatro_San_pedro Segunda_Batalla_de_Mantinea Tom_Ingelsby San_Euplio Santa_Luzia_(Tavira) Seven_minutes_to_midnight Saulsbury_(Tennessee) Sección_Desaparecidos Suite_n.º_2_(Rajmaninov) Silicato_tricálcico Saint-Suliac Tone_(1938) The_Grand_Budapest_Hotel Topper_(desambiguacion) Saburou Soporte_físico Théâtre_des_Champs-Élysées. Southampton_FC Sulkava Salon_Vilpas_Vikings Soyuz_T_10 The_root_of_all_evil

html map