Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Novo_mesto Nicolás_Esquiu Piramide_de_Jufu Phlyarodoxa Partido_Republicano-Unitario Museo_de_los_molinos_de_Mazonovo Osvaldo_Dorticos Nitritos México_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1950 Pilgrim's_Rest Pechcin Ocarina Pandemia_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009-2010_en_el_Perú Operación_triunfo_2001 Novi_(Dinskaya,_Krasnodar) Pena_Prieta Myodes_californicus Orlando_Jiménez_Leal Palacio_Pío Músculo_cricofaríngeo Ninos_de_la_calle Phönix_Karlsruhe Paz_de_Callias Nomenclatura_por_cuadrantes_de_zigsmody Pacto_de_Unión_y_Solidaridad Ordos_(etnia) No_Logo Parablennius_salensis Ortodoxo Petar_I_Petrovič_Njegoš Mycoplasmatales Patricia_Kraus Pollença Platypria_subopaca Pabellón_de_Espana_en_la_Expo_2008 Parque_Nacional_Los_Medanos_de_Coro Plaza_de_España_(Lorca) Pleiospermium Peucephyllum Polo_de_inaccesibilidad Periodo_de_los_Problemas Pacifico_Fútbol_Club Nuitari,_la_Luna_Negra Ocean_Park_(Puerto_Rico) Pinus_maximinoi Palacio_Díaz_Gana Myristica_platysperma Plasenzuela_(Cáceres) Pleito_estrategico_contra_la_participación_publica Panorama_de_Raclawice Pokémon_Oro_corazón_y_Plata_Alma Naves_generacionales Open_Diputacion Partido_de_Tandil Olga_G._Martínez

html map