Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Tony_Beltran Susan_Strasberg Seleccion_de_fútbol_de_la_República_Federal_de_Yugoslavia Stacy_London Subte_de_Brasilia The_Royal_Oak Scandinavia_(condado_de_Waupaca,_Wisconsin) Septima_Region Tadarida_teniotis Thrausmosaurus Tiro_al_plato Salinas_de_Oro Sacra_Corona_Húngara Trabajo_3.0 Taxi_to_the_dark_side Torre_de_Ceballos Tockus_alboterminatus Santo_Stefano_di_Magra Shurara San_Labrador Saint_Jean_de_la_Rivière Streetlife_Serenade Suero_atollabuey Saint_Bonnet_Briance Sing_It Sherezade Sinfonía_n_9_(Haydn) Strawberry_(California) Tratado_de_Hamburgo_(1762) Tony_Fernández Salomón_I_de_Hungria Tomoderus_setarius Statesboro_Georgia Shane_valdez Smyslov San_Sebastián_(Guipúzcoa) Sapo_de_Monteverde Taiko_no_Tatsujin_DS_Dororon!_Yokai_Daikessen!! Sitio_de_Nicea_(1113) Thomas_Brdarić Stadio_Angelo_Massimino Setophaga_pityophila Tormenta_(cancion) Staphylococcus_saprophyticus Serafin_Zubiri Säntis Soneto_en_alejandrinos Schizocalomyrtus The_Heart_Of_Everything Thuit-Hebert Sevada_schimperi Tiempo_de_la_bestia Sistema_de_refrigeracion Toribio_Echeverria Toma_de_Altamirano

html map