Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Zimmerius_acer Aizawl Chucha Conklin_(Nueva_York) Accidente_del_vuelo_615_de_United_Airlines Abu_l-Walid_Hišan_ibn_Ahmad_al_Kinani_Al-Waqašī Cher_at_the_Colosseum Variantes_del_Lockheed_Martin_F_16_Fighting_Falcon Concurso_Nacional_de_Belleza_Miss_Republica_Dominicana Ad_Dakhiliyah Compañía_pública Chermoz_(ciudad) Vasili_I_de_Moscú Circunvolucion_lingual West_Salem_(Illinois) Computación_científica Winger_(Minnesota) Comandos_Bash Complexion_fisica Vermífuga Vopnafjarðarhreppur Charles_Pellegrini Acta_de_independencia_de_México Viola_albida Congregacion_para_el_Clero Cochimí Club_Basquet_Sant_Josep_Girona Zarapzap Comediografa Alcalde_democratico_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria Vedegambre_fetido White_Airways Waupaca_(Wisconsin) Cisternes-la-Forêt Wad_Ras_(1862) Chenopodium_californicum Vuelta_a_Turquia Columeliaceas Christian_Garin Viennale Zapateado Ak_leporis Civilizacion_Proto_elamita ASA_Târgu_Mureș_(2013) Yun_Bo-seon Constitución_de_Francfort_de_1849 Xavier_Guamán Aizároz Colo_Colo_(mitología) Víctor_Andres_García_Belaúnde Chateau_Garnier Valseme Codigo_civil_de_Alemania Villy_sur-Yères Vladimir_Ivić

html map