Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cuarto_Nephi Amantea Dhamma_chakra Densidad_de_energía_acústica Cu-bop Dōngfeng_Qichē_Gōngsi Duey_Alto_(Puerto_Rico) Costa_del_Oro_británica Ana_María_Tenorio Declinacion_del_griego_antiguo Dmitro_Chigrinski Desnaturalización_(bioquímica) Aleš_Hrdička Division_de_Tanintharyi Amaryllis_elata Distrito_de_Viseu Darlene_Hard Alquería Dallas_Taylor Dologale Cuestion_de_inconstitucionalidad Dioncophyllum Departamento_del_Río_San_Juan Amphisbaena_arenaria Ducado_de_Valencia Costra_lactea Diario_ABC Día_de_π Aleksander_Kerensky Disturbios_palestinos_en_1920 Division_de_Ciencias_Basicas_e_Ingenieria_Azcapotzalco Cuco_colilargo_oscuro E.T._Instituto_Tecnico_Central_La_Salle DHC-5 Echinocactus_tephracanthus Cratogeomys_zinseri Cumbre_del_G-20_de_Washington Dos_hojas_de_Espana Delissea Delosinacea Cyperus_macrorrhizus Cumanda_(ópera) Copa_Simón_Bolivar_(Bolivia) Córdoba_Balonmano Copa_de_baloncesto_de_Bulgaria Crossfire_(banda) Coronilla_juncea Dioxígeno Cáqueza Dipmeter_Advisor Delabechea_rupestris Diván Códice_de_Calkini Ana_Cetto_Kramis Ectocarpales

html map